************************************************************************************

UDANG SCRUMPTIOUS.....WALAH.....


Walah...udang harimau dari sabah, actually ibu kirim lobster tapi takde, lobster kat sabah cuma dari rm10 jer...murah giler...sini beratus ringgit...jadi kawan ibu aunty fiza hanya dapat membelikan udang harimau nih...itupun harga 600 gm lebih kurang 6 ekor RM50, memang besar , huhhhh kalu kat sini memang tak beli pun...mahal bebenor tapi memang puas hati dan berbaloi, isi dia marvelous...sedap lemak dan kolestrol bertambah......weekend jer ibu masak rempah udang...sedap teramat sangat...sebenarnya senang jerk buat masak ini..hanya perlu 6 biji bawang merah, halia, sedikit kunyit hidup,3 batang serai, santan pekat dan 1 1/2 sudu besar rempah ganu iaitu rempah serba guna (boleh buat kuah nasi dagang, masak kismis, kerutub dan pelbagailah)...Rempah ni wawan buat sendiri. Mudah jer nak masak gulai nih...




Udang yang baru dikeluarkan dari freezer......masih membeku....cuci bersih....

Tumis bahan tumisan yang telah diblender, bawang dan sebagainya, cili boh, bila dah garing masuk rempah....letak udang dan santan...tengok tuh udang dah berenang dalam kuali....

Tunggu saja ianya mendidih dan keluar minyak.....

Ermmmm.....bau jer sudah takleh tahan....

Tadaaaa....nih kalu cicah roti pun walah......


Simple dihidang bersama ikan goreng, sawi goreng, timum dan seperti biasa budu....huhuhu...sodap giler...nasi plak sedang berasap2....




Ni sebenarnya tak sabar nak makan...tunggu papa.....tengah buat sesuatu kat dapor tuh...


Tengah sibuk dok bukak ubat resdung....background tuh kita lupakan....
Maka udang itu pun dimakan dengan lahapnya....sekali....memang berbaloi baloi...puas hati makan udang harimau.......

CONSERT, CONTEST...3RD LAGI....

Ada aktiviti lagi....pagi sabtu 18.7.09 Hadiff ada pertandingan melukis dan persembahan di Tesco Setia Alam anjuran RasaMas dan Tadika Kelip2 Comel.....petang nak kena gi rumah aunty azwa plak sebab dia nak berangkat ke Riyad satu keluarga kerna mengikut suami tercinta yang bekerja di sana....The abangs sekolah lagi....waduh....so pagi kena pergi Tesco dulu lepas tuh petang lepas tu balik ke puncak alam amik the abangs and keluar balik lepas zohor untuk ke rumah aunty azwa lak....hhuhuhu...penat kereta kita.....

Hensemnya anak ibu nih berbaju melayu.....



Breakfast di KFC....food court tak bukak lagi....


Ibu bapa dan cikgu2 sibuk nak siap2kan bebudak nih.....


Ni kena pakai reben pink nih...senang cikgu nak cari....

Apapun kita mukakan dengan bacaan doa dan alfatihah dulu tau...
Ehh...budak sebelah nih dah start ker...



Yehaa.....mari kita mewarna...

Sementara menunggu keputusan dibuat, Hadiff kena buat persembahan dulu....amboi tarian melayu lagi.... kecik2 jer tau besar nanti ini bukan kerjaya Hadiff yer....

Amboi seriusnya...nak memulakan tarian....



Memang bagus budak-budak nih....cute sangat...alah sapa pulak yang setia benor kat depan tuh....
Tadaa.....Hadiff menang lagi colouring contest....tempat ke3 lagi....hai sinonim tul ngan nombor 3





GOOD GIRL..TAK NANGIS LANGSUNG

DEMC, Shah Alam here i come...Sofea has to take her last injection for hepatitis......yahoo......very happy...ibu fixed appointment on saturday, senang skit coz takyah nak mintak ngan boss masuk lambat atau balik cepat....pepaham jerlah....only Hadiff and Sofea je yang pegi pagi2 sabtu sebab appointment kul 10...both the abangs schooling today...hehehe....very busy saturday for them....well.....

Sofea is good girl sebab suka jumpa doktor and bila kena cucuk kat punggung rileks jer....si abang2 plak yang mengelabah...so next injection will be 7 years old bila standard 1, alah lambat lagi...actually si abangs sumer masa kecik tegar jer bila kena inject tetapi bila dah besar jadi penakut...tak tau ngapa....huhuhu....


Very happy and excited.....

Tengok siapa senyum lagi cun....itu jer gaya nak amik gambar...memang takleh nak jadi model...

Oklah posing ler sesikit...dah ibu suruh....

Gaya ketap bibir....seksi apa....



Tengok nih...rambut tejurai camnih....ibu mana ada, ibu rambut pendek....


Cun tak gelang nih...jauh mari nih....ini kakak fiza bagi..sofea suka sangat...mandi pun pakai tau....

ITAN KEKEK......ITAN DAMA LAI LAI....



Itan kekek mak loi loi...itan dama lai lai..... ini adalah version chopia.....dia ada banyak version lagu2 serangga dan binatang nih......gajah bertati epat....poling poling....pastu alimau di utan...lagi lagu cicak cicak di dinding......rama-rama.....itu baru version binatang......mcm lagi lagu dia ingat...aci aci butak pitu.....
Nilah dia ikan yang mula2 kita bela tp sudah tak dek...Air yang masih putih jernih....


ok lah berbalik kepada itan kekek....saja nak citer...ikan yang ada kat umah kita tuh dah lebih 3 tahun umur dia....masa ibu mengandung si chopia lagi ibu dah berjinak2 bela ikan....mula2 tak brapa minat ntah kat opis ibu nih kekadang ada musim2 dia.....masa tuh sibuk la orang ni orang tu bila ikan...ibu pun terikut...beli ikan emas....cari aquarium kat ikano.....tak agak2 beli ikan mahal skit rm5 sekor...tak sampai seminggu terapung.....beli lagi guppy....gone....ntah ada lah beberapa ekor.....tapi yang bestnya ikan sekor nih...life dia memang panjang...beli di kedai apa ker nama ntah...kat ttdi.... beli beberapa ekor...harga murah jer 60 sen ok lah, kalu mati pun takde hal.....satu satu mati hingga ler tinggal itan kekek nih...dari besar ibu jari ibu sekarang hingga lah dah 4 inci...besar dan dia bebas berenang tanpa ada pasangan lain....buleh tinggal 1 minggu tanpa makanan....selalu ingat dia akan mati bila kita balik kampung tp still hidup....sebenar dia ikan mas tapi chopia panggil itan kekek....papa yang bagi makan...ibu macam dah terlupakan dia.....pandang jauh-jauh jer...nak letak ikan lain takut si itan kekek nih merajuk dan mati plak...


Dah pun hampir 3 tahun umur ikan nih...tak sangka lama hayatnyer.....



Bila aja Chopia gi kat ikan tuh dia akan nyanyi lagi itan kekek......

UNPLANNED......tapi makan lagi.....


Oleh kerana tak jadi makan Durian kat Taman Negara, maka kita pun beli ler kat tepi jalan ke puncak alam nih....oklah nak makan sesangat, ibu arituh dah makan masa Pesta durian TV3. Sebenarnya beli kat tepi jalan ni biasalah ada yang ok ada yang ko jadi ikut nasib, dari terliur ... makan ajelah....sebenar makan durian ni selepas balik membeli basikal Hadiff...alhamdulillah semua anak2 ibu suka sangat makan durian.....

Tengok tuh Hazeeq...mata pun stim jer menikmati durian....hehehhe.....

Budak ni memang favourite dia..duriang.....

Ni sorang lagi....ibu makan durian masa mengandung abang long 5 bulan...buah durian gugur terus bukak.....so bila abang long kluar trus mintak duriang....

Duriang yang sungguh enak....melekat......
Bawah ni gambar masa pesta duriang.....

Kuning keemasan...marvelous makan ngan pulut......
Tengok tuh....walah...yelah chairman belanja....isi tebal....


Berbakul bakul........bukan tak cukup...tak abih makan....datang selori ......

Kontrol ayu makan duriang......ni lepas2 dah lap2 mana mana yang berlumuh tuh....


Petang lepas ahad asar tak tau nak gi mana....birthday Hadiff pagi dah sambut dengan meriahnya oleh kita....biasa dok umah lelama masa cuti boring, jadi panas jer kalu x kluar umah....lepas asar saja kata kat papa jom kita pusing2....so masing2 tidak bersalin baju sebab ingatkan nak pusing sekitar puncak alam jer...tup..tup keluar puncak alam ... teringin nak makan satay hut kat jenjarum tapi jauh giler....camner nih....nak gi mana nak gi mana.....papa kata dok diam....tetiba tersampai ke medan ikan bakar jeram menuju ke pekan meru....orait...buleh tahan...serupa macam muara port klang...so kita yang duk puncak alam nih takyah ler nak meredah ke port klang nuh....jeram nih pun tepi laut....kalu dari klang selepas kapar tapi sebelum kuala selangor, maka ...terstop kita menikmati makan malam kita...walaupun pada dasarnya perut ni ketat giler...kalu dia buleh menjerit lama dah di meraung....huhhuhu......as usual birthday boy sikit pun tak heran bab2 seafood nih.....dia memilih makan...2 orang budak kuat makan tuh......dan mak bapak budak tuh skali yang lelebih....but ibu maintain ratah lauk jer...papa pun ikut skali jadi kita order 2 nasi dan yang lain ratahhhhh..........


Sampai pun dah maghrib......


Birthday boy yang ngantuk...sokmo kalu makan ngantuk...tu pasal kurus.....budak sebelah tu mula2 poyor jer, nampak lauk datang segar bugar...


Tengok betul tak ibu cakap......

Yang nih kengkonon macho....

Ketam masak pedas...sodap.....sebenar kalu ibu buat lagi sodap tapi...

Poyor jer kerang rebus nih kan.....tapi berebut.....

Sup sayur nak kurangkan lemak....tapi dok makan seafood tak agak2.....

Cukuplah kita air 1 jag nih...RM7.50 ok la tus....eh cam jalan jalan cari makan plak....

pari bakar bersama sotong tepung....sotong tepung lagi...tak puas-puas.....



Bila dah makan banyak keesokan harinya ibu pun berpuasa sunat rejab...cover....sebab makan banyak......papa seperti biasa...perut semakin................roi.................hehehe....