************************************************************************************

PUAS HATI KALU BUAT SENDIRI


Gara-gara makan ikan celup tepung kat Ganu arituh dok puas, apalagi ibu dengan rajinnyer telah mencubanya sendiri. Lepas balik dari Bukit Kiara tuh, kebetulan kat umah kita ada pasar malam, maka ibu beli sotong, udang, ikan, beli tepung beras dan dll...semangat berkobar. Pagi ahad ibu masak mee goreng mamak.....lepas tuh trus ler masak segala makanan bawah tuh...Ini telah menyebabkan diet ibu sudah terpesong....nasib baik arituh gi buat blood test, kolestrol ibu dah turun, emmm tak sia2 usaha ibu selama ini. ...scrumptious and delicious..dan inilah hasilnya...

Ikan Selar...cukup la 4 ekor sebab nak makan udang ngan sotong jugak...

Inilah yang habis dulu sotong....

Tengok mata udang tuh terbelalak...huhuhu


Taddaa.....dok bersila baru sedap makan...

HUTAN HIJAU INSPIRASIKU....

Amboi Hadiff, dapat bersalam dengan Mantan PM Pak Lah....


Bila nampak tertampal di notis board (opis ibu ler) Hutan Hijau Inspirasiku dan ada tanam2 pokok...boringnyer....so ibu pun tak berapa nak heran ler....Dok naik lif tengok dan tengok ada plak acara untuk bebudak, melukis, dam aji itu ini...oklah tepon papa....papa kata ok, papa tu ok jer....so ok ler pegi lagipun sekolah dah nak buka....Bangun seawal 630 pagi dan bersiap, sebab shuttle from VAD TTDI nak bertolak naik ke atas Bukit Kiara tu pukul 8, takut ketinggalan kengkonon...Nasib baik ler naik shuttle kalu tidak mau pengsan tengah jalan, walah jauh ke atas nuh.....Sesampai jer committee baru nak pasang itu ini.... ok lah lepak sementara nak breakfast, slowly orang semakin ramai...estimate untuk staff tanam pokok 300 tp hujan ntah brapa batang jer kot tertanam, ibu tak masuk nama sebab malas nak berjalan di balik hutan tuh...

Baru nak susun breakfast, kita awal sampai...semangat ler tuh...

Lapar nih....duduk jer la kat mana2...

Udah kekenyangan...ok la mee hoon, karipap, sandwich...dan air teh tu......

Sebenarnya boring jugaklah nak menunggu "orang2 besar" ni datang kira ngantuk ler....

Acara mewarna untuk kanak2....masuk Man, Ajiq....hadiah banyak.....

Semangat sungguh Hadiff, mula2 tak nak...tp ok lah.....

Biasalah acara ini jerlah yang ibu masuk .... huhuhu tapi kalah.......

Tengok cantikkan belon bunga nih....

Yahoo....Hadiff menang tempat ke 3 acara mewarna kategori umur 5 -7 tahun, dapat salam Pak Lah tp tak sempat nak amik gambar, nanti ibu nak tanya corporate comm kot2 ada....

Kah..kah..kah...saguhati..untuk acara mewarna...Abang Long dan abang Ngah dapat...tension jer...ini tuk budak pompuan...apalagi jadi hakmilik Sofea lah nampaknya...

Amboi usu.....dengan Maria Tengku Sabri lagi....

Saguhati congkak dan mewarna....hamper tuh Hadiff punya....ok la ....sebenarnya lucky draw banyak hadiah tapi am not lucky enough....ada 42 hadiah, micro wave, rice cooker, induction cooker, table fan dan cam2 lagi lah...paling grand peti ais....huhu...Fedri Yahya dapat....penat tunggu....tp hadiah kat atas ni kira ok lah....kawan ibu kak fiza dapat rice cooker....yang lain dapat seronok jer....hehehe....



Dah ngantuk tak kisah beg ke bantal ker, asal dapat tido...

Ni dah takde nak wat bende....dok tunggu ujan berenti dan press dok sibuk interview Paklah....

Tunggu punya tunggu lucky draw....hampeh.......itu yang jadi macam2 aksi tuh......

Sempat main bowling 1 frame, itupun sebab parking kereta kat kaw bowling nih...singgah one u pun sebab papa nak amik jam CD dia yang telah diservice...asyik bertangguh nak amik, papa pun lupa nak bagi ibu resit padahal hari-hari ibu pergi one u...Main 1 frame jer, penat sebenarnya tp biasalah Hilman dan Hazeeq nak main...ibu nak balik cepat sebab mengantuk sesangat....



KENDURI KAWIN, BALIK KAMPUNG, ...SERONOKNYER.....


6.6.09 gi kenduri kawin anak saudara papa aka sepupu korang di Felda Mehrang Pahang, area Kuala Lipis kot...papa dah booked ibu lama untuk pergi kenduri nih...hehehheee.... dan balik kampung masih 50 50 nak balik ke idak...tapi Wawan puluh kali tanya..."mung balik dok cuti skoloh"....."dok tahu gi...balik ke dok"...bila tepon tanya lagi, tanya lagi bukan apa kengkonon nak simpan cuti bior bebanyak....sedap skit ler kalu amik cuti panjang nih, balik sebulan 2 hari boring betul la..

Oleh kerana ibu nih prihatin maka balik juga ler walaupun kejap jer, jadi Wawan dah tak tanya lagi dah...balik sabtu pagi singgah Lipis kul 10 am, kul 2 bertolak ke Ganu dan melalui Gua Musang iaitu jalan yang sungguh menakutkan. Biasalah kita sumer ternganga tidur dan papa drive maka bila papa ngantuk tahap gaban dia pun akan menjerit atau menyanyi dan membuat ibu terkejut...itu bukan apa tuh...papa purposely wat camtuh....nak bagi ibu sedor....hehehe...Bila sedor nampak keta terbabas trus segar seisi keta, usu 2 orang tuh pun tak nganga lagi...so borak2 ngan papa sampai ler ke Gua Musang, Papa pun segor jugak lah....berenti jap kat perhentian tuk solat dan tukar baju kurung, panas giler....balik kampung/travel pakai baju kurung, janggalnyer....

short cut masuk Felda Ciku ker menda tak ingat untuk sampai ke KT, dan melalui Tasik Kenyir....sungguh la adventure meredah hutan belantara dan jalan berlubang sana sini...waduh waduh....rasanya kalu nak lalu lagi jalan tuh tobat ...baik ler balik Ganu lalu tepi laut lagi best..... Sampai Ganu kul 8 malam...kebas punggung dok lam keta lama2.....bila balik kampung jer slalu dok minta kalu la kampung kita kat seremban jer...kan best.....

Ni breakfast kat Petronas Karak...makan McD and nasi lemak..... dak Sofea lum mandi lagi....


Jalan nak masuk umah pengantin......




Kehijauan sepanjang jalan.......la la la....

Sementara nak makan ....jom kita main buai dulu....


Pokok durian...banyak giler buah dia tunggu masa jer tp ini pokok jiran.....

Tok Chik....menung ke mende ler tuh....

Discuss pasal pokok ker discuss pasal makan nih....

Usu Sarah terpaksa ikut sebab tiket habih.....

Sempat gi pancing ikan patin....

Makanan pengantin atau makan "adap-adap" ....simple jer...

Tu dia pengantin...la selipar lintang pukang....

Meh le amik gambar...bosan gak sebenarnya nih, tunggu nak makan, ye lah sampai awal, makan tengah dok masak...hehehe


Berenti jap amik gambar kat Tasik Kenyir, 1st time lalu, besarnya macam laut....darat gak walaupun orang Ganu....


Excited, nih pun dah pukul 7, cecepat nak kuar dari sini.....

Besar sungguh ... anak2 ibu tak caya asalnyer daratan Tasik Kenyir nih....betul tak tipu...

Keesokkannya sempat lalu kat Stadium Ganu yang runtuh tuh....dah sepelaung jer Stadium tuh, lagipun memang lalu situ sebab nak gi makan kat tepi pantai....Seronok ler plak amik gambar...

Rupa2nya ramai berenti tengok, siap ada orang jual kepok dan air lagi....

Seleranya Hadiff makan kepok lekor....dia nih dah ler susah nak makan....dapat makan kegemaran dia ...hah gitu lah gayanya...

Usu Aja, aphal lak tuh...cam terpaksa amik gambar jer....


Abang Long & abang Ngah pun....kemain kalu meratah...

Wah licin....


Inilah dia ikan celup tepung...makan di Pantai Lapangan Terbang....

Sotong celup tepung....sepinggan RM5 ok ler tuh....tunggu lama...orang ramai giler...letak abih, tunggu udang tak kunjung tiba....jadi makan ler sotong nih jer...tak puas makan sebenarnya pung...takpe ibu akan buat bila kita balik puncak alam nanti....

Kepok lekor nih...ok la sebab ada yang lagi sedap tp beratur panjang macam nak beli tiket konsert.....masa suntuk sangat tak sempat kita nak merasa nasi dagang dan kepok lekor rebus....woit sedapnyer....

Ni dia makcik dapat selendang sutera dari Tok Da...apalagi melaram lah....marah panggil dia makcik...dia kata "Ni..Chopialah...butan makcik"...

Suka sangat dapat amik air dari telaga, darat jugaklah ler tuh.....bilas selepas main air laut...

Alhamdulillah Aki dah siat boleh jalan pakai tongkat, ni nak berendam air masin ler nih.....

Sori Ummi, anda tidak ada lam ini photo....
Hari Isnin kita dah balik ke Puncak Alam, itu pun lepas asar...seperti biasa sampai umah tengah malam sebab berenti rehat, driver ngantuk.....