************************************************************************************

Nama Sapa?...Chopia...Pt 1


Winter Sonata ....Chopia...pandai nyanyi lagu ..papa ku pulang dari kota, aci2 buka pintu, cicak di dinding dan favorite lagu dia dayung sampan...ibu pun tak pasti tone dia camner...."dayung sampan..dayung sampan....


Nama siapa?...Chopia. Umur brapa tahun? Tida (Tiga). Anak Siapa? Mama....cakap pelat

Aksi cun....

Walaupun rupa ku ada gatal2 tp aku tetap nak bergaya...tudung free dari aunty intan..seri kapas...ibu yang amik dari aunty intan pun x pernah dpt free....

Ni dah sihat skit...kurus dah...

Gaya abang Long .... suka benorlah kalu ibu tak keje...

Abang Ngah yang makin makin....temban pipi dia...

Chopia kata Abang Hadiff yang cubit peha dia....Hadiff kata bukan lah dia yang buat...Chopia yang buat sendiri....

Lama sungguh ibu tak mengupdate blog nih...sibuk ler kengkonon....lagipun asyik lupa nak upload gambar itu ler masalahnya...dok kata nanti2...dalam kepala dok ingat banyak citer tapi...itulah banyak alasan...Office pun ibu buat2 sibuk...hhehehe...campur tak de mood dan pelbagai ler....weekend plak berambat pi umah angah, umah ummi...nak tengok Aki....abang long dan abang ngah plak sabtu dok tuition plak....segala benda lah...

Jadi arini ibu tekad juga ..... ini semua alkisah anak dara sorang nih...sian dia.....sejak balik redang dahlah rupa hangus lepas tu alergik plak bila kulit menggelupas....naik gatal2 pulak badan dia .... mula2 cam ruam2 jer...tetiba melarat2 bila garu...so ibu pun bubuh ler cream gatal...ok, dah kering pastu bila panas...garu jadi balik... Malam Jumaat gi klinik An Nisa kat Puncak Alam...dok bagi ubat alahan, tahan gatal dan serbuk mandian warna purple, chopia ngeri nak mandi mana taknya dah rupa nila plak.....alahai....

Si budak chopia nih, menjadi perhatian sumer orang almaklumlah...dia jer yang paling kecik antara sepupu...so masa sabtu gi umah Along..sumer orang dok tanya itu ini...ayoyo...udah udah bawak jumpa doktor...doktor kata alahan......huhuhu...ada yang berkata "amik darah, jumpa pakar, amik injection biasa ok...."..


Lepas mandi, bibir pun dah kering, bawah dagu ada bintik2 merah...sian...

Hari Ahad gi plak klinik panel Ahmad Shah...Doktor ni ala2 mamak gitu...cakap cam kelakar tp muka serius jer...."saya rasa cara yang paling mudah....wah ibu pun menyampuk..."injection"...doktor itu kata "saya lum cakap apa2 tapi awak dah cakap dulu..kalu anak awak menangis ker menjerit ker...saya tak tau...." alah doktor nih nak wat kelakau plak... padahal memang nak suruh nurse dia pi amik injection tadi...sajalah tuh... Maka chopia telah rasa bahang jarum tuh....dia pun apalagi..."Mama .. Mama..." ibu pun pujuk2 la....ok setel...

Esoknya isnin ibu terpaksalah amik cuti sebab sian plak nak anto kat nursery....kang 'berdeneh" lagi gatal tuh...so bila dok umah 1 hari ok dah kering...apalagi abang2 yang laing pun turut gumbira sebab .."yeah ... yeah..ibu tak keje"...

So selasa seperti biasa ler ibu gi keje..dengan harapan insyaallah chopia sihat walafiat.... So gi JJ beli lauk basah untuk dimasak malamnya....selesai masak nak tukar diaper chopia ... jeng jeng peha chopia merah dan bengkak cam kena cubit.....ngapa yerk....apahal plak nih...siang tadi takde tetiba lak...kena cubit ke...cuak nih....pakai tudung gi jumpa cikgu rozaimah kat nursery tuh nak mintak kepastian..dia kata nanti dia selidik...

Panjang cerita budak chopia nih.....seperti biasa pagi2 terkecoh2 nak gosok baju..nak masak lauk untuk abang long & ngah....jumpa cikgu rozaimah lagi...nak setel skit2 perkara malam tadi....tak prasan lagi....bila selak seluar chopia...eh makin bengkak plak peha chopia...hish tak sedap ati la plak gi jumpa doktor lagi...alah klinik An Nisa lum bukak lagi..Klinik Ikhwan lah...ok doktor bagi ubat dan sebagainya.....doktor kata mungkin juga kena gigit serangga...so ibu sms kat opis kata masuk lambat...anto budak chopia gi klinik....itu ini...setel dan ibu pergi keje ngan selamatnya....

Kat opis plak....sumer sibuk nih...termasuk ibu....tak kelip mata dok tengok PC ghupe ghupenya masing2 tengah usha...beg lv, prada, coach, channel kat internet...yang replica ler...yang ori...gaji sebulan lum tentu lepas...bonus....padan buat belanja semasa jer....tp ibu dan ngap satu, 2 orang kawan ibu pun dah dapat parcel dia ...hehehe...tp masih ada hati lagi nih....nak usha yang laing plak....

Tup2 dapat call dari Pn Shima pengetua taska...katanya kalulah baik gi bawak chopia jumpa pakar...dia kata cam bukan kena gigit serangga tp td doktor kata kemungkinan kena gigit serangga...alahai...ibu jadi konpius...dan rasa tak sedap ati plak...nak mintak balik cepat la nih...nak bawak chopia gi panel klinik lagi dan mungkin gi pakar plak....sabar jer lah dugaan ini....

Kengkawan teruskan perjuangan anda....tungggu....duit increment......siap ler ko......