************************************************************************************

KEM MOTIVASI


30.5.09 - 2.6.09, tak sabar2 abang long dan abang ngah nak gi kem motivasi nih (sorang RM120...duit lagi)....seminggu sebelum dah nak pack baju.....ibu kata lepak ler dulu.....seronok sangat, tak tau seronok nak bebas dari ibu dan papa dan berseronok ngan kengkawan atau memang nak menimba ilmu.....anyway ibu nak anak2 ibu berdikari...rasa bagaimana buat kerja tanpa ibu dan papa...dan memang ibu tau anak2 ibu memang buleh harap, kat umah pun tolong ibu basuh pinggan, jemur baju, buat susu adik2....kan....

dan orang yang paling tak seronok ialah Hadiff...asyik tanya soalan yang sama jer...."nanti abang ngah nak mandi kat mana?"...ibu kata "mandi kat bilik air ler"....tapi kata ada khemah, mana ada bilik air?"..."ada bilik air dah disediakan"....Hadiff masih tak puas hati....."bilik air kat mana?"..."la...bilik air kat sana lah"....."tak semestinya abang long duk kat khemah, mungkin dia duduk kat bilik, dan bilik tuh ada bilik air".....ok jap...sok tanya lagi...yang bebenornya dia takut kesorangan...lagipun dia akan kata..."sapa nak buat susu Hadiff, bila bang long ngan ngah takde?"...."eh eh ibu kan buleh buat"....walaupun abang2 nih selalu nak buli dia dan dia dapat back up dari ibu tapi kalu takde abang2 dia rasa sunyi....alah kejap jer 3h 2 malam jer....

Kem Motivasi dianjurkan oleh KAFA Puncak Alam 2 di Gombak...tak ingat apa nama tempat tuh tapi abang long dah penah gi dulu masa Tahun 4...dia kata seronok.....


Tak sabar-sabar nak gi .... tak tidur malam.....


Sengih lebih ....tutup mulut tuh sikit...

Budak kembar siam..kejap gaduh, kejap baik, kejap itu ini.....dan macam2 dan you are very close...kekadang abang long lebih mengalah....

Muka Hadiff yang tak puas hati....dia nak pegi gak....tapi belum cukup masa lagi...


Apa yang Hazeeq pikir tuh...


Memang tak puas hati ..... dok belek2 name tag abang long....


Ayoyo...ni budak leher sudah tarak nampak la.....

Cam muka terkejut jer....

Jadual tugas abang long sebagai Pengawas .......

Orang yang paling happy bila abang long dan abang ngah balik ialah Hadiff..... baru senyum kalu tidak sardin jer muka.... Bila balik umah dapat souvenir, mug and tower...ok lah tuh....

Mee Udang dan Ceaser Salad di Equatorial....


28.5.09...ibu dah cakap ngan boss ibu nak gi KL jap, nak gi ehsan auctioneers...biasalah apa lagi try nasib di lelongan awam....rumah yang kita berangan siap sudah 8 tahun tunggu tak siap2 dan telah pun diisytihar rumah terbengkalai walaupun zahirnya telah 90% siap...teramat-amat bengong punyer developer....sabar dan terus bersabar....nak beli rumah lain kat kaw shah alam tak mampu langsung...makanya ibu dan papa guna alternatif cari rumah lelong....auction di Hotel Equatorial KL stat pukul 3, jadi dah sampai sana pukul 1.30 dan papa pun kelaparan. Ibu cakap kat papa, mesti diaorang ada sedia makanan, papa kata tak pelah, kita makan kat hotel nih....poket penuh la tus....so biasalah tengok menu...hmmm...boleh tahan...ok... , sebelum tuh dah tanya buffet lunch brapa, waiter kata RM75 +++, takpe kita ala carte jer...ibu pun oder...mee udang (tak ingat nama lain dalam menu tuh), ceaser salad (kengkonon diet), pineapple juice and lime assam juice...marvelous.....Bila mintak bill, hmm rega sama ngan buffet lunch untuk sorang, yelah hotel kan nak kata apa....papa kata pakai credit card ibu...nanti dia bayar cash kat ibu....orait....lepas jer budak waiter tuh pegi...cecepat ibu claim ngan papa, bukan apa takut lupa....hehehhee....aik nak blanja kan.....sorry yer anak2 ibu.....lain kali ibu bawak gi makan kat hotel kay....


Lama juga ler menunggu......takde benda nak wat...nilah gambar sudu pun jadik....


Nak citer cintun or romantik dah takde "hawa"...masa bercinta dulu kemain lagi...minum air pun tak surut2....


Nilah dia lime assam tuh.....wallah....sedap giler...n pineapple juice tanpa gula....

Ko tengok muka aku, aku tengok muka ko....hehehe........

makan ala-ala mat salleh gitu....jadi inilah dia....sambal tuh untuk mee udang tapi ibu ngan papa telah mencicahnya ngan roti dan papadum....hehehehe...
Sepinggan salad dan separuh jer udang galah...ciput betullah....
Mee udang nih pun sama sekor jer...udang tak berenang2 pung....

Muka bosan.....teringat anak2 ler tuh....


Tadaa.....inilah dia...insyallah rumah kita...tunggu bank luluskan loan dulu baru bleh buat major renovation...sekarang penghuni umah tuh adalah sang anai2......ramai juga yang masuk untuk bidding 5 orang...tp ibu berlawan dengan sorang ejen cina nih...sebelum tuh dia tanya ibu..."mau rumah puncak alam ke?"...ibu kata tak.....bila dapat dia bengang jer tengok ibu....alhamdulillah ibu tak pakai ejen langsung dan selamat RM2000, duit tuh leh la bayar lawyer....
Nanti bila ujung minggu dah takde lah....."jom gi tengok umah"....jalan2 carik rumah lelong...hehehe...kalu tidak budak sofea pun tau...."Dom...tenok numah....."

HAZEEQ PULAK......


Hmmm....kali ini giliran Hazeeq plak aka abang ngah...

sedikit kurang entry abang ngah lam blog nih....almaklumlah abang ngah nih low profile skit...of course yang paling banyak entry si budak Sofea ler.... 27.5.09 baru jer ibu kluar keta tak sempat masuk umah, Hazeeq trus terkam...excited nak bagitau dapat hadiah tabung botol susu ngan teddy....teddy dan Hazeeq....musykil, comel bebenor (sebab kat lam umah si Sofea dah declare teddy tuh dia punya).....Biasalah anak2 ibu kalu ada sesuatu, tahap keterujaan nya memang tinggi....baguslah kan dari senyap bila tanya baru nak kabor.....

Wah! ibu pun apalagi excited gak...napa..napa...hadiah apa nih...cewah...Hazeeq pun start nak storylah ....yang sebenarnya KAFA Puncak Alam ada sambutan dan jamuan Hari Guru (ibu terlupa) padahal ibu pagi2 lagi dah goreng drummet 3 packet dan 1 packet kentang untuk Hilman dan Hazeeq untuk jamuan tuh....1 bekas Hilman, 1 bekas Hazeeq dan balance untuk makan tengahari dan Hadiff makan pagi tuh.....

Seperti biasalah bebudak kalu bawak ayam, kentang sure lah laris....seronok ibu....

ok bersambung citer Hazeeq...so masa kat KAFA tuh adalah pertandingan rekacipta kad ucapan untuk guru...makanya Hazeeq telah mencipta kad itu dan telah mendapat tempat ke2....waduh tahniah ler abang ngah...

abang ngah ni memang ada skill melukis cam papa....cantik lukisan dia...pantang masa terluang...semestinya dia akan melukis dan melukis .... habis ler buku2 nota kecil yang ibu beli untuk latihan matematik dia lukis.......kalu dah minat ibu tak halang langsung.....tapi sebenarnya bukan Hazeeq jer..anak2 ibu yang lain pun semua minat melukis......bakat seni dah mengalir dalam saraf tuh....

Minggu nih exam 1st term, kebetulan pun arini ada lukisan, Hazeeq nak pastikan lukisan dapat A jadi dia nak buat topeng (idea pun dari papa)...kalut lepas ibu balik aerobik cari bahan2, nasib baik ler kedai tak tutup lagi.....bebudak skrang ini untung...exam lukisan buleh create dulu kat umah dengan tajuk2 yang cikgu bagi..so bila time exam bawak bahan2 trus merekacipta...zaman ibu dulu dah ler tak pandai dan tak minat langsung melukis tetiba cikgu bagi tajuk...hah nasib ler lukis ler apa2 yang patut...time ibu dulu kalu lukis pemandangan mesti kat laut tak tempat lain...pastu orang keras jer....kelakau betul...itu pasal lukisan dapat c paling2 pun b ler kot....


Alamak Hazeeq, nampak aurat daaa....

Bangga benor ngan hadiah dia tuh....selalunya abang long jer yang eksyen....










Hasil2 kerja abang ngah....lukisan terdahulu tak teringat nak amik......

Sofea takde kena mengena nak tunjuk barney dia....

Hadiff pung sama...nak tunjuk juga hasil lukisan dia....macam2....


PUNCAK ALAM IDOL.....


Ibu amik video nih guna HP, tak tau camner nah rotate video nih...jadi kalu tengok tuh kenalah telengkan kepala skit...almaklumlah amatur...anyway adik Sofea nih seksi skit ibu amik...kalu idak susah nak amik gambar dia...Memang suka menyanyi sangat....ibu suka tengok keletah dia....Sorry Sofea seksi bangat masa nih....diaper dah penuh...nyanyi sementara pujuk nak mandi....Sofea oh Sofea....

AWALNYER...MAKAN NASI....


Poyor jer ikan goreng nih...tp sodap....

Sayur kobis ala ala cincai....

Masa ibu amik gambar lauk2 nih .... papa kata..eh ... ikan singgang pun nak amik gambar...selama nih tak penah pun....hish..sibuk la papa nih...

Ikang Singgang, Ikan Goreng, Sayur Kobis, budu dan nasi yang berasap-asap....marvelous...buleh tambah nasi 2 3 pinggan....nasi tak sedor masuk mulut....bila sedor...perut senak kekenyangan....

Biasalah hujung minggu selalu terlajak tido.....sedor2 dah pukul 9...hmmm...guling sana sini...begitu begini dah kul 10....hish tak leh jadi....lapar ler.....Semalam beli kembong. Bangun bersihkan apa yang patut, ibu pun masuk dapur..kopek bawang merah, putih, kunyit, lengkuas...carik asam keping...potong sayur kobis...hiris bawang besar, putih, cili...siap....ikan papa dah basuh semalam...setel....

Amik plak garam, serbuk kunyit dan cili mesin skit....gaul dan lumur pada ikan kembong....pastu tuh masuk lam kuali...goreng sehingga garing....walah....sementara ikan menggaringkan dirinya...basuh beras 3 pot..mmmm cukup untuk 6 orang....setel...

Bubuh air, bahan2 masak singgang dan ikan.....rebus sampai masak dan kuning...senang bangat....sementara segala-gala masak serentak....pilih baju masuk mesin.....alah ini baju semalam tak jemur lagi......"Papa..papa...ni ada baju lagi nih".....papa pulak..."Hilman..Hazeeq, ni jemur baju korang plak nih..." la pulak dah...lantak ler korang anak beranak....

Ikan dah garing angkat...buang minyak....basuh kuali....bubuh minyak skit...goreng sayur kobis....tutup api...singgang dah masak, sayur dah masak...nasik pun "tap" dah masak...segala dah masak...buat air anggur...walah....

Waduh waduh...sibuk bangat....tarraaaa......10.45 sumer siap......yeah...kita makan nasi ..... jimat belanja breakfast n lunch....karang petang kluar makan petang n malam sekali....jimat lagi....ekonomi meleset beb.....

Hilman : aarhhh...makan nasi?...awalnya....
Hazeeq : ikan singgang bestnya...ada budu....emmmm...lapar2....
Papa : Orait ler tuh...
Ibu : ok apa...kalu idak pun makan nasi lemak kan....sama ler tuh nasi gak....
Hadiff : Uyor...Hadiff suka ikan nih....
Ibu : Sofea nak makan nasi?
Sofea : Nanak....

Masing2 makan tak ingat2...berpeluh...budu buat kuah....marvelous....karang malam bersin gatal idung....sendiri tanggung tau....Dah macam ular kekenyangan....rehat jap tengok tv...Pukul 3 kluar.....tetiba ibu lapar lah....eh ... eh...singgah ler kat KFC di NKVE tuh...ingat nak makan free sebab ibu ada voucher snack plate 5....(memang minggu jimat lah kengkonon), tp pakai 2 jer, beli x meal sebab nak wrist band and wallet xmen wolverine....sudah kenyang trus pusing2 KL...gi KLCC.
Naik lif kluar kat ISETAN...ibu buat2 terkejut ... sale lah...bestnya...rembat 2 baju ibu dan 2 baju untuk Hilman dan Hazeeq... Sofea dan Hadiff baju dah beli dah...beli skit2 tuk raya....jangan marah yer...walaupun raya lagi 3 bulan...biasalah kan...pastu lepak kat taman, solat magrib jap and chow....

Ada sesiapa lapar lagi.....ada..... singgah minum kat Pelita..ramainya orang....sekadar nak makan roti canai tp kena bayar parking gak kat luar RM5 hampeh tul .... parking kat dalam penuh...amik kesempatan punya orang.....tak bayar takut pulak calar keta....bayar jer la...


Apalah yang direnung Sofea tuh...
Cepat2.....hidung sapa paling cun...
Dah boring nih...
Ni dia bebudak yang sentiasa lapar...

Papa renung apa kat syiling tuh...

IBU....HADIFF DAPAT NO 3

15.5.09 yang lalu masa ibu amik Hadiff, tutup jer pintu kereta tak sabor2 Hadiff nak cakap...Sofea plak sibuk nak nangis...hish...diantara dialog skema anak beranak......


Hadiff : Ibu...., kat skolah Hadiff buat kerja skolah pastu susun2 dalam fail, pastu Cikgu kata Hadiff dapat no 3.

Ibu : Iyer....pandainya anak ibu.....tahniah lah...Hadiff dah exam ker? (tersenyum simpul)

Hadiff : Aaahhh.....Kawan Hadiff nama Haikal dapat no 2, yang pompuan dapat no 1.....

Ibu : napa Hadiff tak dapat no 1?

(ibu sebenarnya tak prasan langsung Hadiff dah exam 1st term...dok sibuk tanya abang long dan bang ngah jer...huhuhu...)

Hadiff : Ntah....

Ibu : Lain kali dapat no 1 tau....

Sofea : Mama...mama...mama....chopia ulak..chopia ulak (nak menangis)?

Ibu : ok...ok Chopia lak dapat no brapa?

Sofea : nomo..nima...

Ibu : Iyer...pandainyer...

Sofea : he..he...

Hadiff : Mana ada...Sofea mana ada exam....

Sofea : aaaarggh....aaarrrr....ader....

Hadiff : Mana ada...

Sofea : Mama..mama...

Ibu : ok ...ok ...Hadiff....

Hadiff : Tak de....

Ibu : Dah...dah....(suara dah tinggi skit...)

Diarong nih ada jer nak bergaduh....Sofea tak padan kecik...pun dah pandai...nak berbalah...Hadiff plak apa lagi menyakat....last2 ibu yang hangin...hehehhe....
Spongebob square pant....sayup2 jer.
Hadif dan hasil kerjanya....ni rumah hantu ker.....?
Tima kasih Cikgu...Selamat Hari Guru...
Hasil kerja dan bersalaman dengan Cikgu2.....Sofea pun nak tumpang sekaki...Hadiff dapat pencil box...itu pun berebut ngan Sofea....
Bagus betul cara Tadika Kelip-kelip Comel nih....baru jer masuk 3 bulan Hadiff dah mengenal dan tahu membaca masa umur 5 tahun itupun masuk masa pertengahan tahun bulan Jun, ....sebelum nih pegi CEC dia kurang berminat.....
Untuk anak ibu yang bernama Mohamad Hadiff...ibu bangga sangat walaupun baru 1st term...so nanti ujung tahun dapat no 1 tau....sayang Hadiff....

MACBOOK BUKAN IBU PUNYER....


Gemuknya masa nih....menang percutian ke Mutiara Hotel Penang, beberapa bulan sebelum tsunami....

Ni plak gembira sangat kengkonon .....dapat IPOD Nano masa PC Fair....

Hai...Elly Iskandar pun ada...

Tadaa......MP4 Pink tuh....


Itulah dia Macbook yang bukan milikku......perasaan betul lah....


Kengkawan yang memberi sokongan.....

Ingat tak, memula arituh kata create blog kat opis sebab nak Macbook but unfortunately the Macbook belongs to someone else...huhuhu.......dengan penuh prasan kot2 dapat memilikinya. Takpelah bukan ibu nih pandai bebenor nak story2 kat blog nih sekadar mencoret biasa-biasa sajer tu bulehlah...anyway I still got the consolation price iaitu Zen MP4 iaitu pada 13.4.09 (lama dah saja baru nak citer)...ok kan dari tak dapat langsung...consider am lucky lah kan...Pink lagi....sungguh lah feminin....

Sebelum nih dah penah masuk peraduan kat opis ni macam2 gak lah....masa tuh kat tv station terdahulu dapat percutian ke Mutiara Hotel Penang, Dinner for 2 at The Imperial Hotel KL (tak ingat peraduan apa). Lepas tuh kat tv station yang baru nih sebelum dapat MP4 dah dapat IPOD Nano tapi telah dijual sebab ibu berkongsi ngan kawan...yang sebenornya ibu telah menggunakan aksi dia...tup tup menang gitu...sebelum tuh verbally dah kata kalu menang kita bagi 2 tengok2 dapat tempat ke 3 ...kira orait lah...

Dok citer pasal menang2 hadiah nih....dolu2 ibu sebelum kawin ngan papa masa kerja kat bank pun penah menang gak ... masuk peraduan wayang French Kiss Contest dapat tempat ke3 (ibu mintak tolong officemate ibu buatkan slogan "diamond and paris", jadi bila menang blanja makan kari kepala ikan) dan hadiahnya Diamond Ring Seleberan worth of RM1500...sampai la nih cincin tuh muat lagi....masa tu nak kawin jadi saja letak sekali dalam dulang hantaran kawin.....perasan gitu....hehehe...seronok jer.....

Ada juga masuk peraduan laing tp tak menang pulak....